Головна / Блог / Что такое экологический септик

Що таке екологічний септик

Що таке екологічний септик

Екологічний септик, який також називають побутовою очисною станцією, є ємністю зі збірних елементів, з’єднаних дренажним відведенням. Як правило, він може бути виготовлений із бетону або пластику.

Екологічний дворовий септик – це пристрій для сучасного та ефективного очищення стічних вод.

  • у приватних будинках;
  • на дачах;
  • у котеджах;
  • на базах відпочинку тощо.
Що ж потрібно знати перед тим, як вибрати такий пристрій? Що брати до уваги?

Особливості

Багато людей називають наявні очисні споруди домашніх стічних вод екологічним септиком. Насправді це не завжди правильно, оскільки це дві різні системи, які функціонують подібним чином, але різняться за структурою та вартістю.

Екологічний септик не є галузевим терміном, це обивательська назва способу очищення стічних вод із застосуванням попереднього відстійника та інфільтраційного дренажу. У випадку екологічного септика процес очищення стічних вод складається з декількох етапів.

У порівнянні з класичними септиками, їх екологічні аналоги спорожняються не один або два рази на місяць, а щороку або раз на кілька років. Розмір екологічного септика підбирається, виходячи з кількості людей, що проживають у будинку.

Виробники пропонують комплекти на певну кількість людей: зазвичай це септики на 3-4 та 5-6 осіб. Наступним кроком є вибір довжини дренажних ліній та початкового відстійника. Слід пам’ятати, що неправильно виконані елементи екологічного септика можуть сприяти надто швидкому протіканню стічних вод, а отже, неакуратному його очищенню.

Найкращим рішенням для будинків, в яких проживає одна сім’я із трьох осіб, буде початковий відстійник ємністю від 2 до 3 м², при цьому довжину дренажних ліній слід обирати, виходячи з кількості мешканців та водопроникності ґрунту.

Що ж потрібно знати перед тим, як вибрати такий пристрій? Що брати до уваги?

Конструкція та експлуатація екологічного септика

Екологічний септик складається з кількох основних компонентів. У системі повинен бути пластиковий або бетонний резервуар, що є первинним відстійником. У первинному відстійнику відбувається процес седиментації, у процесі якого більш важкі забруднювачі осідають на дно та відокремлюються від рідких відходів.

На виході цього резервуара використовуються корзини, що фільтрують, для запобігання потраплянню можливих твердих відходів у фільтраційний дренаж. Кошики потребують регулярного чищення відповідно до специфікацій та регламентів.

За первинним відстійником розташована інфільтраційна дренажна система, що розподіляє попередньо очищені стічні води у ґрунт. Дренаж є системою перфорованих труб, що рівномірно транспортують стічні води під землею.

Довжина та кількість дренажних труб залежить від таких нюансів, як:

  • розмір ділянки чи домогосподарства;
  • тип ґрунту;
  • висота залягання підземних вод.

Слід пам’ятати, що ділянку над дренажем не можна засаджувати рослинами з багатою кореневою системою.

У разі односімейних будинків зазвичай використовують дві чи три лінії дренажних труб. Наприкінці стоків встановлюються аераційні каміни, завдяки яким у систему подається повітря, що сприяє процесу очищення стічних вод.

Конструкція та експлуатація екологічного септика

Де збудувати екологічний септик?

Екологічний септик з дренажем можна будувати на рівній ґрунтовій ділянці, не покритій рослинністю з сильно розвиненою кореневою системою. Площа під будівництво септика має становити кілька десятків квадратних метрів.

Це пов’язано з необхідністю дотримання відповідної відстані інфільтраційного дренажу та початкових відстійників від будівлі, прилеглих ділянок, колодязів та інших елементів на ділянці.

Також слід пам’ятати про дотримання ґрунтово-водного режиму, які в даному випадку мають забезпечити правильне відведення нечистот. Екологічні септики слід будувати на ґрунті, багатому на гравій або піском. Якщо на цій ділянці є глина чи суглинок, варто замінити субстрат.

Також слід пам’ятати про дотримання відповідної відстані (щонайменше 1,5 м) нижнього рівня дренажу від верхнього рівня ґрунтових вод. Дренажні лінії слід укладати на шар гравію та нетканого матеріалу, що захистить їх від замулювання.

Задавайте питання в Telegram Задавайте питання в Viber