Головна / Блог / Очистные сооружения бытовых сточных вод – размещение и виды

Очисні споруди побутових стічних вод – розміщення та види

Очисні споруди побутових стічних вод – розміщення та види

У разі встановлення домашньої очисної станції велике значення мають доступні площі та відстані. Земельна ділянка повинна бути достатньо великою, щоб уможливити встановлення екологічного та ефективного септика.

Закон вимагає від інвестора дотримуватися мінімальних відстаней від іншої інфраструктури. Наприклад, відстань між відстійником та колодязем має бути не менше 15 метрів. У результаті грунтові води не потрапляють домішки, і відбувається забруднення.

Також встановлені мінімальні відстані до газопроводів та електричних кабелів, які становлять не менше 1,5 м у першому випадку та 80 сантиметрів у другому. Відстань від септика до будинку має бути щонайменше 5 метрів.

ОСНОВНІ ВИДИ ТА ЇХ ОСОБЛИВОСТІ

Домашня станція біологічного очищення є компактним рішенням, оскільки займає близько 4 квадратних метрів і може розташовуватися в будь-якому місці, незалежно від типу грунту і рівня води. Однак її недоліком є найвища вартість установки.

Існує два типи установок біологічної очистки стічних вод на задньому дворі:

  • з використанням активного мулу;
  • біологічний наповнювач.

У першому випадку резервуарна камера є первинним відстійником, друга ємність аерує забруднюючі речовини, а третя виступає у ролі вторинного відстійника. Плаваючий активний мул розпадається на рідину та мул, що підвищує ефективність очищення. Окислений мул вільно падає на дно і перекачується у вторинний відстійник. Надосадову рідину, яку зливають у ресивер, можна використовувати з господарською метою.

У разі біологічних очисних споруд з біологічним наповнювачем стоки з септика надходять у резервуар з камінням чи поліетиленовою сіткою. Бактерії очищають стічні води хімікатів. Після послідовних етапів очищення стічні води можна безпечно скидати у землю.

ОСНОВНІ ВИДИ ТА ЇХ ОСОБЛИВОСТІ

ОЧИСНІ СПОРУДИ ДЛЯ ПРИВАТНОГО БУДИНКУ – ВИМОГИ І ПРИНЦИП РОБОТИ

Такі очисні споруди поруч із будинком, як септики, у деяких ситуаціях є єдиним обґрунтованим та екологічним рішенням. При цьому багато муніципалітетів субсидують мешканців для здійснення таких інвестицій.

Є багато переваг використання «особистих» очисних споруд поряд із вашим будинком. Безумовно, це зручне, екологічне рішення, яке відповідає вимогам екологічної політики практично будь-якої країни Євросоюзу.

ОЧИСНІ СПОРУДИ ДЛЯ ПРИВАТНОГО БУДИНКУ – ВИМОГИ І ПРИНЦИП РОБОТИ

Домашня очисна станція – це гарний вибір?

Де потрібні екологічні очисні домашні станції? Насамперед там, де забудова в населених пунктах сильно розосереджена, а будівництво центральної санітарної каналізації для муніципалітетів нерентабельне.

Будівництво такої очисної споруди є вигідною інвестицією завдяки таким нюансам, як:

необслуговуване використання пристрою;
низькі річні витрати;
мінімальний термін окупності вкладень, який може становити лише 3-5 років.

Як працює побутова очисна станція?

Робота очисних споруд зводиться до проведення заходів у два етапи. На першому етапі відбувається анаеробне очищення, на другому – аеробне очищення. У резервуарі накопичувачі відбуваються процеси відстоювання, в результаті яких частина мулу в процесі ферментації перетворюється на прості сполуки, що розчиняються у воді, та нерозчинні мінеральні солі.

Через кілька днів рідка частина забруднюючих речовин проходить через кошик фільтра у відстійник. На другому етапі стічні води додатково очищаються в аеробних умовах. Вони розкладають та нейтралізують забруднюючі речовини, небезпечні для природного середовища та людини.

Задавайте питання в Telegram Задавайте питання в Viber